Відновлення відділень та нова апаратура у Харківських лікарнях: яких саме

14.08.2024 15:21 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

В обласному онкоцентрі встановлюють лінійний прискорювач і апарат для проведення брахітерапії, а в обласному кардіоцентрі оновлюють фізіотерапевтичне та реабілітаційне відділення.

Про це повідомила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Нова апаратура та ремонт приміщень

Комунальне неприбуткове підприємство  «Обласний центр онкології» готується ввести в експлуатацію апарати для проведення променевої терапії – лінійний прискорювач і апарат для проведення брахітерапії. Для цього у медичному закладі ремонтують приміщення, щоб дотриматися правил радіаційної безпеки.

– Нове обладнання купили коштом державного бюджету. Коли воно запрацює, то пацієнтам не потрібно буде шукати допомоги у лікарнях інших регіонів. В онкоцентрі планують відкриття нових відділень: кісткової онкології, інтервенційної радіології, а також нейроонкологічне, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона зауважила, що від початку повномасштабного вторгнення обласний онкоцентр отримав суттєві пошкодження від ворожих обстрілів. Руйнувань зазнали сім корпусів, майже тисяча вікон потребували заміни.

– Проте робота не припинялася ні на день. Лікарі надавали допомогу пацієнтам на території інших лікарень міста та області, куди могли доїхати люди. Респект керівнику Віктору Лихману за те, що вдалося зберегти колектив, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

За інформацією голови обласної ради, минулого року фахівці закладу пролікували більше 40 тисяч людей, виконали близько 6,5 тисячі операцій.

– Пишаюсь нашими медиками, кожним, хто залишився у Харкові і працює задля наших жителів і задля нашої Перемоги, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Вона також зазначила, що у процесі оптимізації і реорганізації медичних закладів області до онкоцентру приєднали КНП ХОР «Обласний центр паліативної медицини «Хоспіс». Завдяки цьому там буде можливість надавати паліативну допомогу.

Відновлення відділення фізіотерапії та реабілітації

Тетяна Єгорова-Луценко також повідомила, що у комунальному неприбутковому підприємстві «Обласний кардіологічний центр» відбувається відновлення фізіотерапевтичного та реабілітаційного відділень.

Проєкт будуть реалізовувати Всесвітня лютеранська федерація в Україні та громадська організація «Спільна справа для людей».

– Днями ми підписали відповідну угоду про співробітництво. Роботи триватимуть у два етапи: впродовж 5 місяців – ремонт фізіотерапевтичного відділення, і ще 7 місяців піде на ремонт басейну та зимового саду реабілітаційного відділення і прилеглих до нього територій, – зазначила очільниця облради.

Вона зауважила, що обласний кардіоцентр з початку повномасштабного російського вторгнення не припиняв діяльність, надаючи пацієнтам амбулаторно-клінічну та стаціонарну допомогу.

Тетяна Єгорова-Луценко нагадала, що Харківська обласна рада та Всесвітня лютеранська федерація в Україні підписали Меморандум про взаєморозуміння у квітні 2024 року.

Раніше «Слобідський край» повідомляв, що у У Дергачівській лікарні зробили ремонт та облаштували підземне укриття.