З прикордоння Харківщини евакуювали майже вісім тисяч людей  

15.05.2024 09:51 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Активна евакуація розпочалася після посилення обстрілів прикордонних населених пунктів Богодухівського, Чугуївського та Харківського районів області.

Починаючи з 10 травня, найбільше охочих евакуюватися було з Вовчанської громади. Наразі залишатися у місті дуже небезпечно, бо росіяни його постійно обстрілюють. За день по Вовчанську ворог завдає близько 20 ударів керованими авіабомбами. Б’ють також з артилерії та мінометів, через це страждають і прилеглі до міста населені пункти. 

– Закликаємо жителів прикордоння не зволікати та евакуйовуватися. Ворог використовує цивільне населення як «живий щит», руйнує цивільну та житлову інфраструктуру. На порятунок людей мобілізовані всі профільні служби, волонтери та благодійники, – зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Вовчанськ, евакуація

Очільник обласної адміністрації наголосив, що людям, які не наважуються виїжджати з небезпечних громад, не потрібно хвилюватися за подальше поселення, адже всім необхідним їх забезпечать. Людей привозять до центрів евакуації, де їм гарантують усю необхідну підтримку: допомагають оформити грошові виплати, надають продуктові набори і гарячі обіди, речі та засоби гігієни.

– Місцеві мешканці вимушено виїжджають, бо під щільними обстрілами жити неможливо. Місто постійно під масованими обстрілами: працює артилерія, РСЗВ, пускають КАБи. Але наші захисники відбивають намагання зайти в місто. Проблема в тому, що місто знаходиться за 4 км від державного кордону, тому воно зараз на лінії фронту і там ведуться бої, – повідомив 13 травня начальник Вовчанської МВА Тамаз Гамбарашвілі.

– Зараз працюють усі волонтерські організації, благодійні фонди Харківщини та інших регіонів, міжнародні партнери. Частина людей потребує житла в місцях компактного розташування, а хтось оселяється у родичів. Волонтери допомагають дістатися до них, – розповіла керівниця з оцінки базових потреб БО «Координаційний гуманітарний центр» Єлизавета Новікова.

люди виїжджають з Вовчанська

Також людей можуть евакуйовувати до інших регіонів країни.

– Маємо домовленості з «Укрзалізницею» та відпрацьований алгоритм дій на випадок масової евакуації з прикордоння. Для цього залізниця виділила кілька евакуаційних потягів, що зможуть задовольнити потребу та перевезти людей до інших регіонів країни, – наголосив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Станом на ранок 15 травня з небезпечних прикордонних пунктів Харківщини було евакуйовано 7991 людину.

Водночас 13 травня на засіданні Ради оборони області було ухвалене рішення про примусову евакуацію дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Наразі у прикордонних громадах Богодухівського, Куп’янського та Ізюмського районів перебуває 113 дітей з цих категорій. За власним бажанням виїхали лише 9 дітей з опікунами Вовчанської громади.

евакуація з Вовчанської громади

Раніше ми розповідали про те, як допомагають людям, які виїжджають.

Автор: Ксенія Карпенко