Корисні властивості та протипоказання чаю пуер

Promo

Серед величезної кількості видів якісних китайських чаїв високою популярністю користуються високо ферментовані сорти.

Найбільш затребуваним є пуер, який виробляється із зеленого чаю, який піддається прискореному процесу мікробної ферментації. Процес старіння здійснюється природним або штучним методом з використанням цвілевих грибів аспергіл.

Особливості пуера

У китайській культурі пуер часто називають "напоєм довголіття". Це частково правда, оскільки проведені сучасні дослідження показали, що цей напій справді має цілющий ефект. При цьому потрібно вміти правильно та раціонально вживати такий напій, оскільки надмірна кількість може вплинути на організм. А щоб отримати більше естетичного задоволення від чаювання, можна додатково використовувати китайські пахощі.

Сировина для виробництва справжнього пуєру зростає на території провінції Юньнань, що у Китаї. Особливістю зібраного чайного листя є його натуральність та чистота, оскільки в процесі вирощування не використовуються хімічні речовини. Важливо, що кущі знаходяться в теплому субтропічному кліматі з температурами +15 до 27 ° C, що гарантує якість сировини. При виробництві одержують два типи за ступенем ферментації слабкий Шен або насичений Шу.

Користь вживання пуеру

Регулярне вживання пуера сприятливо впливає на здоров'я людини, через що чай використовують у народній китайській медицині. Більше того, сучасні дослідження підтвердили терапевтичні якості напою:

  1. Пуер відомий своєю здатністю допомагати у травленні, особливо після вживання жирної їжі. Він може стимулювати вироблення шлункового соку та прискорює метаболізм.
  2. За рахунок антиоксидантів, таких як катехіни та теафлавіни, можна знизити та нормалізувати показники холестерину в крові.
  3. Чай здатний надати потужний зміцнюючий ефект на серце та судини, що має профілактичну дію на ряд небезпечних патологій.
  4. Оскільки пуер прискорює обмін речовин та знижує апетит, спостерігається активне розщеплення відкладених жирових клітин, що сприяє втраті надмірної ваги.
  5.  Виражені антиоксидантні якості сприяють нейтралізації потенційно небезпечних вільних радикалів. Це зберігає молодість на клітинному рівні.
  6. Напій проявляє ефективну дію, яка може зменшити стресові та депресивні стани.
  7. Наявність фторидів у складі чаю зміцнює кісткові тканини та зубну емаль. Відмінно протистоїть розвитку карієсу.
  8. Натуральний пуер має протизапальні властивості, що робить його актуальним для людей з хронічними патологіями.

Це основні унікальні дії справжнього пуера, які можна отримати при регулярному прийомі напою. При цьому треба розуміти, що це не панацея, оскільки надмірне вживання може негативно позначитися на шлунково-кишковому тракті, підвищити тривожність та призвести до гормонального збою. Більше того, є ряд прямих протипоказань, за наявності яких варто відмовитися від пуера:

  • підвищена чутливість до кофеїну може прискорювати серцебиття, призвести до безсоння або нервовості та напруження після вживання пуеру;
  • відмовитися від напою потрібно вагітним та матерям, які годують груддю;
  • проблеми зі шлунково-кишковим трактом та діагностована анемія також виступає як серйозним протипоказанням;
  • при гормональних захворюваннях або прийомі сильних медикаментозних препаратів бажано відмовитися від чаю або попередньо проконсультуватися з лікарем.

Якщо ви не маєте таких проблем, ви можете насолоджуватися унікальним смаком пуера та отримувати корисний вплив від якісного чаю.