Як Височанська громада готується до опалювального сезону 2024-2025

17.10.2024 13:22 Високий

Повномасштабна війна змусила громади Харківщини шукати нові рішення для забезпечення жителів теплом і електроенергією. Які рішення знайшла для себе Височанська громада та як вона підготувалася до опалювального сезону цього року?

Про це повідомляє Височанська селищна рада з посиланням на інтерв'ю із заступником Височанського селищного голови з питань житлово-комунального господарства Олегом Тройном, пише «Слобідський край».

Цього року однієї з ключових задач Височанської громади стало забезпечення теплопостачанням в усіх закладах освіти, медицини та Пунктах Незламності. Для цього була проведена масштабна робота з переводу зазначених об’єктів на дров'яні котельні. За словами Олега Тройна, це не лише економічно вигідно, але й дозволяє значно підвищити незалежність громади від нестабільних енергоресурсів. 

— Перехід на дров'яні котельні — це вимушений, але стратегічно важливий крок. У воєнний час ми маємо дивитися на доступні ресурси. Дрова — це місцевий, стабільний ресурс, і він дає нам певну автономію. Безперечно, вартість опалення на дровах нижче, ніж використання газу або інших видів палива, що дозволяє нам економити бюджетні витрати. Важливо розуміти, що кожна гривня зараз рахується, і ми повинні витратити її з максимальною користю для громади, — пояснив заступник селищного голови.

Під час підготовки котелень тут зіткнулися з низкою проблем: нестачею палива, проблемами з логістикою та обмеженим доступом до матеріальних ресурсів. Проте роботу з впровадження дерев’яного опалення в громаді продовжили, бо розуміють, що взимку газове опалення може стати вразливим через ризики обстрілів.

Станом на 17 жовтня усі дров'яні котельні вже пройшли тестові запуски, проведені планові обслуговування та перевірки системи. До того ж були створені аварійні бригади, які готові оперативно реагувати на будь-які надзвичайні ситуації.

Олег Тройно додав, що завдяки встановленню дров'яних та пілетних котелень, у Пунктах Незламності буде тепло незалежно від обставин. Також усі вони були забезпечені необхідними запасами дров та генераторами для підтримки електрики.

Нагадаємо, у Харківській області підготовку до опалювального сезону почали ще на початку року. У міжопалювальний період фахівці готували наявне обладнання та мережі підприємств житлово-комунального господарства, а також проводили відновлювальні роботи на зруйнованих та пошкоджених об’єктах. За останніми даними, до холодів готові понад 98 % житлових будинків.

Також ми писали, чи повернуться графіки планових відключень світла через різке похолодання. На це питання відповів заступник міністра енергетики Микола Колісник.