Харківський малий бізнес vs Угода про Асоціацію з ЄС. Хто виграє

09.07.2014 08:33 Економіка
http://dt.ua/ http://dt.ua/

Угоду про Асоціацію з ЄС підписано повністю. Тепер українському бізнесу, щоб вижити і стати сильнішим, доведеться добре попотіти.

 Що чекає на промисловість та сільське господарство, хто найшвидше пристосується до нових умов та які галузі набиратимуть обертів, пробуймо прогнозувати разом.

Успішна переорієнтація українського бізнесу на європейський, як пояснив кореспонденту «СК» президент Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» Олександр Чумак, неможлива без трьох ключових чинників. По-перше, це залучення інвестицій. По-друге, виконання всіх умов, що стосуються сертифікації та стандартизації продукції, отримання необхідної документації, за яких можлива торгівля на ринку ЄС. По-третє – гармонізація українського законодавства з європейським.

Читайте також: ПЕРШІ НАСЛІДКИ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС. ЯК ЗМІНИВСЯ ТОВАРООБІГ
                      СКІЛЬКИ ГАЗУ УКРАЇНА МОЖЕ КУПИТИ В ЄВРОПІ. РЕЗУЛЬТАТИ ОЦІНКИ УГОРСЬКОЇ ГТС
                      ЯК ВПЛИНЕ АТО НА ВИДОБУТОК АЛЬТЕРНАТИВНОГО ГАЗУ НА СХОДІ УКРАЇНИ. КОМЕНТАР SHELL

– У напрямі вдосконалення законодавства ми повинні самі прикласти зусилля для того, щоб сформувати комфортні умови для бізнесу, – без хабарів, без корупції, з новими робочими місцями та сплаченими податками. Причому вимога викорінення корупції – одна з найважливіших для ЄС, – пояснює експерт.

Окрім знищення хабарництва, бізнесу сьогодні для нормального існування потрібне просте податкове законодавство. Олександр Чумак пояснює: підприємці хочуть грати за зрозумілими і простими правилами, які б не змінювалися хоча б 10 років.
– Через зміни до Податкового кодексу, які у нас вносяться щокварталу, бідні бухгалтери збиваються з ніг, аби розібратися, що ж там нового ввели, – каже експерт.
Після реформ, за його словами, легше за все пристосуватися до нових умов буде малому бізнесу. Це пояснюється тим, що він найшвидше зможе переорієнтувати чи модернізувати своє виробництво.

– Малому бізнесу взагалі боятися нічого. Він перший зараз буде дивитися на Європу і вирішувати, що можна туди продавати. Наприклад, ті ж пелети, брекети можуть виробляти маленькі підприємства. 10–12 підприємств можуть об’єднатися, щоб разом постачати ці товари, – пояснює свою думку Олександр Чумак.
Як розповів «СК» заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації – начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин  Олег Мурашов, частина малого бізнесу на Харківщині вже отримала сертифікати якості своєї продукції в Європі.

Взагалі ж українські бізнесмени у більшості своїй на реформи налаштовані позитивно. Це показало спільне дослідження громадської організації CASE Україна та Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.
– Ми виявили, що ситуація не така погана. Багато хто скаржиться, що програє. Доволі багато тих, які вважають, що це на них ніяк не вплине. А тих, хто вважає, що, швидше за все, виграє, у два з половиною рази більше, аніж тих, які вважають, що програють, – розповів старший економіст CASE Україна Володимир Дубровський.
За його словами, у малому бізнесі є група підприємців, яка бачить ризик посилення конкуренції продукції країн ЄС. На думку ж економіста, якщо бізнес неконкурентоспроможний, то він не має права на існування.

– Що позитивно, є велика група компаній, які сподіваються на установлення коопераційних зв’язків з підприємствами країн ЄС. І тут буде зайнята велика ніша. Це вихід для підприємств, які не можуть робити повного циклу виробництва, – розповів експерт.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 79-80 від 05.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта