Компенсація на комунальні послуги у Харкові: хто має право та набір документів

18.08.2014 11:22 Влада
kiev.vgorode.ua kiev.vgorode.ua

Уряд України розробив та розпочав оформлення компенсацій для оплати послуг ЖКГ. Як відомо, цьогоріч на українців чекає кілька хвиль підвищень цін на комуналку.

Як проходить оформлення компенсацій у Харківській області та хто має право на їх отримання, "СК" запитав у начальника відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяни Кононенко.

Кор.: Чому бажано встигнути звернутися за компенсацією саме до початку опалювального сезону?

– Звичайно, людині вигідніше звернутися саме в цей період – з 1 липня по 30 вересня. Адже тоді вони отримають привілей розпочати надання компенсації з 1 травня – з тієї дати, коли саме підвищилися тарифи. Людині тільки потрібно вказати, з якого місяця вона бажає отримати компенсацію, коли писатиме заяву з проханням її призначити. Сьогодні громадяни можуть отримати компенсацію за так званий «варний» газ, на гарячу воду, а з жовтня – за газ для опалення.

Читайте також: Субсидія плюс. Харків'янам пропонують звертатися за новою компенсацією на послуги ЖКГ

Схема така: відповідне комунальне підприємство виводить середні показники вартості комунальних послуг; воно надає органам праці й соцзахисту ці розрахунки з вартості послуг, тобто «до» і «після» зростання тарифів; ми ж тільки беремо ці дані і здійснюємо розрахунок компенсації. Водночас слід зазначити, що в разі підвищення вартості комунальних послуг, отримувачам субсидії та компенсації автоматично без звернень громадян здійснюється перерахунок розміру соціальної допомоги в терміні її призначення.

Кор.: Хто має право на отримання компенсації? І які документи потрібно надати, окрім заяви?

– Дізнатися, чи має людина право на отримання компенсації, можна й самостійно, зробивши попередній розрахунок. Керуючись законодавством України щодо прожиткового мінімуму на 2014 рік, потрібно підрахувати загальну суму прожиткового мінімуму на місяць для того складу родини, яка проживає в будинку. Працюючим членам родини потрібно взяти на роботі довідку про нараховані доходи за останні півроку – це зарплата, а ще слід врахувати стипендії, пенсії... Отож підрахували сукупний дохід усіх членів сім’ї, вивели середньомісячний і звірили. Якщо ця місячна сума доходів менша або дорівнює загальній сумі прожиткового мінімуму на місяць, то ви матимете право на компенсацію протягом опалювального періоду. Ну, наприклад, у родині троє членів: мама, тато й малолітня дитина. Їх прожитковий мінімум складає приблизно 3468 грн, а виведений середньомісячний дохід, припустимо, складає 3100 грн. Друга сума менша за першу, тому родина має право отримати компенсацію. Для призначення компенсації до уваги не береться майно, автомобілі, як у випадку із субсидією. До речі, ті, хто отримує субсидію, також мають право й на компенсацію.

Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», з 1 січня 2014 року встановлено прожитковий мінімум: для дітей віком до 6 років – 1032 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн; для працездатних осіб – 1218 грн; для осіб, які втратили працездатність, – 949 грн.

Для оформлення компенсації потрібно:
1. Прийти в управління соцзахисту за місцем реєстрації.
2. Подати заяву у вільній формі або за рекомендованим зразком. До речі, якщо на субсидію фахівці соцзахисту приймають заяву тільки від власника житла, то на компенсацію – від будь-якого члена родини.
3. Надати довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і довідку про доходи. Надавати декларацію не потрібно.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта