Кольорова отрута у напоях. Як розпізнати Е211, Е104 та інші

12.08.2014 14:33 Суспільство
2000.net.ua 2000.net.ua
Спекотне літо вичавлює з нас останні соки. Відновлює їх не тільки вода. Квас, лимонад, «шипучки» – такі прохолодні та смачні, ці напої миттєво вгамовують спрагу.

Однак фаворити літа з борців зі спекою легко можуть перетворитися на підступних ворогів.

Лимонад – головний з антиспеки

Якщо у звичайних умовах організм людини втрачає до 2,5 л рідини на добу, то в літню спеку ця кількість подвоюється і може досягати 4 л. Чи багато це? Учені з’ясували, що при втраті одного літра рідини людину починає мучити спрага, двох – погіршується розумова діяльність, трьох – паморочиться у голові, чотирьох – виникає ризик втрати свідомості, а також серцевого нападу. Близько третини необхідної рідини ми можемо отримати з їжею, решту повинні відновлювати різні напої, включаючи воду.

Читайте також: У кафе Харкова масово постачали підробний алкокоголь. Виявлено склад (ФОТО)
                       Чи зможуть українські аграрії напоїти молоком європейців

Одним із найпопулярніших напоїв для вгамування спраги влітку в усі часи був лимонад. Цей напій готувався шляхом змішування води, лимонного соку й цукру. Сьогодні йому на зміну прийшли солодкі газовані «шипучки». Цікавий момент: якщо раніше вітчизняна промисловість використовувала під час виробництва фруктові сиропи й настої ароматичних трав, то зараз, на жаль, усе натуральне масово заміняють дешевими імпортними концентратами.

Основу більшості газованих напоїв складає вода з додаванням кислих і солодких компонентів (або просто кислоти й цукру), харчових барвників й ароматизаторів у вигляді есенцій синтетичних ароматичних речовин. У цьому й криється підступна суть ідеї газованих напоїв: речовини, що входять до їхнього складу, подразнюють наші смакові рецептори. Тому не дивно, що після кожного випитого ковтка знову і знову хочеться пити.

Підступні барвники

А чи знали ви, що у 100 мл солодкого газованого напою міститься близько 40–50 ккал, забезпечених легкозасвоюваними вуглеводами, а це майже стільки ж, скільки у склянці води з п’ятьма ложками цукру. Однак газовані напої мало хто п’є по 100–200 мл. Вони споживаються літрами, особливо у спеку. Таким чином, наш організм одержує величезну кількість цукру. Це, у свою чергу, спричиняє розвиток захворювань серцево-судинної системи, ожиріння і навіть цукрового діабету.

– Газовані напої досить довго зберігаються, оскільки містять кислоти, частіше лимонну або ортофосфорну, які виконують роль консервантів й одночасно надають напою відповідного смаку, – розповідає генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко. – Також як консервант до газованих напоїв додають бензонат натрію (Е211), нерідко сполучаючи його з вітаміном С (аскорбінова кислота). Однак при взаємодії цих двох інгредієнтів виділяється токсичний бензол (канцерогенна речовина, що може провокувати розвиток онкологічних захворювань). Але ж основні споживачі солодких газованих напоїв – діти!

Серед речовин, що їх спеціально додають у напої, особливе місце посідають барвники, місія яких – надати «шипучці» характерного колору і відтінку. Найчастіше використовуються синтетичні барвники Е102 (тартразин), Е104 (жовтий хіноліовий), Е110 (сонячний захід жовтий), Е122 (азорубін), Е124 (Понсо 4Р) і Е129 (червоний чарівний АС). За словами Володимира Величка, саме вони вважаються найбільш небезпечними для здоров’я, а надто дитячого.

У європейських країнах ще в 2010 році було введено спеціальне попереджувальне маркування для продуктів, виготовлених з використанням цих барвників. На них обов’язково міститься напис: «Барвники можуть викликати затримку розвитку дітей». Додаткові дослідження в цьому напрямку ще ведуться, і швидше за все, приведуть до заборони або обмеження використання цих штучних барвників. Підтримка цьому – доведена дослідниками залежність між порушенням сну, концентрацією уваги, пам’яттю і здатністю сприймати інформацію в дітей молодшого віку й уживанням ними продуктів, до складу яких входять синтетичні барвники.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 95 від 09.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта