Як не віддати гроші псевдопрацедавцю або соціальному працівнику. Схеми обману

17.12.2014 11:28 Влада
www.ipnews.in.ua www.ipnews.in.ua
Аби вкрасти ваші гроші з банківської картки, шахраї використовують різноманітні ролі. Про найбільш розповсюджені читайте у матеріалі.

1. Соціальні виплати

Частіше за все ця схема використовується для власників соціальних карток, які чекають на якісь виплати: пенсіонери, молоді мами тощо. Жертві телефонує начебто представник банку або Пенсійного фонду, повідомляючи про переказ, який надійшов на його ім’я. Переконує, що гроші отримати потрібно просто зараз, а то вони «згорять». Для цього треба підійти до банкомата – а далі за сценарієм.

2. Кредитка під прицілом

Схема розрахована на власників кредитних карток. Представившись працівником банку по телефону, шахрай пропонує збільшити кредитний ліміт на картці або замінити пін-код, або перевірити, чи не заблокована вона. Для цього випитує особисті дані власника.

3. Працедавець

Якщо людина шукає роботу в Інтернеті (зокрема, віддалену), їй може зателефонувати потенційний «працедавець». Він повідомляє, що бере громадянина на роботу, після чого із жертвою зв’язується «бухгалтер», який випитує дані картки нібито для зарахування зарплати.

4. Збої в платіжній системі

Бувають випадки, коли шахрай повідомляє, що не може перевести гроші на картку жертви, начебто через те, що вона знаходиться у зоні АТО або у платіжній системі якісь збої. Він просить підійти клієнта до банкомата і виконати низку маніпуляцій.

Читайте також: ЛИПУЧКА НА БАНКОМАТІ, АБО ЯК ШАХРАЇ КРАДУТЬ ГОТІВКУ З-ПІД НОСА
                     ЯК ТА ХТО МОЖЕ ЗЧИТАТИ ІНФОРМАЦІЮ З ВАШОЇ БАНКІВСЬКОЇ КАРТКИ
                     «ПІДІЙДІТЬ ДО БАНКОМАТА, І Я РОЗКАЖУ, ЩО ВАМ РОБИТИ...» ЯК ШАХРАЇ РОЗВОДЯТЬ НА ГРОШІ

Усе під запис

Для юридичного захисту власних інтересів від протиправних дій шахраїв необхідно максимально «документувати» свої дії до, під час, і після фінансових відносин в Інтернеті: знімати скріншоти сторінок веб-сайта з електронної комерції; не видаляти листи, що надходять на електронну скриньку, смс-повідомлення, контактні телефони шахраїв; зберігати наявні документи. Особливу увагу слід приділити збереженню фінансових доказів (виписок, чеків), які підтверджують факт переказу коштів, розмір завданої шкоди та сприятимуть установленню зловмисника. У разі проявів незаконних шахрайських дій необхідно терміново звернутися до правоохоронних органів з письмовою заявою, у якій викласти обставини правопорушення, та долучити копії наявних підтверджуючих матеріалів.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" № 140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта